Het verdwenen Fabergé ei

Het verdwenen Fabergé ei

Als afsluiting van de Paasvoorstelling heb ik het verhaal verteld van één van de beroemde Fabergé eieren uit Rusland: het keizerlijke ei Nécessaire uit 1889, van de vrouw van Tsaar Alexander de Derde. Dit bijzondere ei was al sinds 1952 spoorloos en niemand wist waar het was gebleven. Tot op Tweede Paasdag 2022…Een Fabergé ei is een juweel in de vorm van een paasei. Fabergé eieren komen oorspronkelijk uit Rusland. Pasen is daar een belangrijke feestdag en de Russen hebben de goede gewoonte om elkaar dan cadeaus te geven. Deze cadeaus zijn vaak mooie versierde eieren, want die staan symbool voor vruchtbaarheid.

Het verhaal rondom het beroemde Fabergé ei begon in 1885 met de Russische tsaar Alexander de derde. De jonge vrouw Maria Flodorovna, geboren als Dagmar van Denemarken, werd door haar familie uitgehuwelijkt aan deze tsaar. Maria, eenzaam in een vreemd land, leed aan heimwee en depressies. De tsaar zag haar verdriet en gaf opdracht aan zijn juwelier Peter Carl Fabergé om als paasgeschenk een juweel in de vorm van een ei te maken. Dat was dus het allereerste Fabergé ei.

Maria was zo blij met het prachtige cadeau dat de tsaar zijn juwelier opdracht gaf om elk jaar zo’n ei te maken. Een traditie was geboren! De enige voorwaarde was dat ze allemaal uniek zouden zijn en zo kreeg elk ei zijn eigen thema. Na de fatale val van de Romanov familie tijdens de Russische revolutie, werden de keizerlijke eieren – 69 stuks in totaal – gestolen en verspreid over de hele wereld. Dat leidde uiteindelijk tot één van de meest intrigerende speurtochten ooit.

Sommige Fabergé eieren bevinden zich nu in privécollecties, sommige in musea en anderen zijn tot op de dag van vandaag spoorloos. Van één van deze eieren, het keizerlijke Fabergé ei genaamd Nécessaire, vervaardigd in 1889, was bekend dat het de revolutie had overleefd, en dat het in 1952 werd verkocht door een familie van antiquairs aan een mysterieuze koper, in het archief omgeschreven als ‘een vreemdeling’. Daarna wist niemand meer waar het ei gebleven was.

Tijdens mijn voorstelling op Tweede Paasdag heb ik de volgende zelfbedachte anekdote aan het verhaal toegevoegd:

“Het ei was blauw van kleur, niet erg groot en beschilderd met een mooie tekening in goudverf. Tot op de dag van vandaag vraagt de hele wereld zich af waar het is gebleven. Maar ik ga nu het mysterie rondom het verdwenen Fabergé ei aan jullie onthullen, want ik heb het namelijk gevonden. En de inhoud zal jullie ogen doen glinsteren…

En vervolgens toonde ik het ei, gevuld met gouden paaseitjes, aan mijn gasten. Hilariteit alom!

Voor de liefhebbers: Het ‘Fabergé ei’ (zonder inhoud) is te koop bij Salon De Roosekrans, Hinthamerstraat 40 in ‘s-Hertogenbosch.