Over mij

Verhalen die raken

Het vertellen van verhalen was eeuwenlang dé manier om mensen deelgenoot te maken van elkaars wijsheid, levenservaring, avonturen en stemmingen. De laatste jaren maakt de vertelkunst een opleving door. In de huidige tijd, vol prikkels en non-stop amusement, is het heerlijk om even weg te dromen bij een inspirerend verhaal en de fantasie de vrije loop te laten.

Hoe het allemaal begon

Als kind betoverden mij de elpees met sprookjes van de Efteling. De stem van de verteller nam mij mee naar een fantasiewereld. De verhalen waren ontroerend, grappig en spannend. Jaren later was ik bij een optreden van een professionele verhalenverteller. Ik was ondertussen volwassen, maar het boeide mij nog steeds. Ik heb een rijke fantasie en zijn verhalen toverden als vanzelf beelden in mijn hoofd.

Ik houd van sprookjes, mythen en sagen, maar ook van historische verhalen, zoals over mijn ‘voorvader’ Hugo de Groot, met de beroemde ontsnapping uit de boekenkist. Ik verslond vroeger ook de kinderbijbel, met mooie verhalen die een boodschap uitdragen. Ik houd ook van musical. De combinatie van een goed verhaal met toneel, muziek, zang, dans en decor vind ik magisch. Ik heb jarenlang pianoles gehad en zing in een theaterkoor. Rond mijn veertigste verjaardag heb ik met vier anderen een eigen muziektheaterprogramma geschreven en gespeeld. Dat ga ik rond mijn vijftigste verjaardag weer doen.

Toen ik vanwege een reorganisatie op mijn werk op zoek moest naar een nieuwe baan, heb ik mijn hart gevolgd en ben ik verhalenverteller geworden. Ik volgde cursussen aan de Vertel-academie in Utrecht en vergrootte mijn historische kennis over de stad ‘s-Hertogenbosch en de provincie Brabant tijdens cursussen Boschlogie. Mijn hobby’s zingen, toneelspelen én lezen komen nu goed van pas.

Mijn fascinatie

Mensen fascineren mij. Ik ontmoet allerlei markante mensen tijdens mijn werk en maak veel mee tijdens de reizen die ik samen met mijn man Nico Schoenmakers maak. Ik verdiep me graag in andere culturen en levensovertuigingen. De inspiratie voor mijn eigen verhalen haal ik uit bijzondere ontmoetingen, avonturen, levenservaring, jeugdherinneringen, geschiedenisboeken en mijn eigen fantasie. Tijdens mijn optredens breng ik een mix van bestaande, bewerkte en zelfgeschreven verhalen. Mijn voorstellingen hang ik op aan een thema.

We kijken met regelmaat naar het programma ‘Ik vertrek’. Jullie verhaal zou daar goed inpassen. Wil je in ons radioprogramma van Lokaal 7 nog eens vertellen over de emigratie en het klaarstomen van jullie vakantieparadijsje?

Wat een prachtig resultaat in Frankrijk, Frederique. Dit had jij je niet kunnen voorstellen, toen je bij mij in de eerste klas op de lagere school zat en zelfs nog niet toen je op de middelbare school van mijn man Jan Engels kreeg.

Dank voor jullie prachtige verhaal. Ik ben stinkend jaloers ! Wat een mooi plekje in mijn geliefde Frankrijk. Zo kan ik blijven dromen van zo’n mooi stekkie. Blijf jullie verhalen vertellen, zo houden we contact en wie weet kom ik nog wel eens jullie kant uit.

Wat een enthousiaste verhalen rondom jullie emigratie. Petje af voor jullie durf en de stappen die jullie zetten. Wat hebben jullie hard gewerkt aan jullie gîtes. Het is een waar paradijsje geworden.

Succes met jullie Frankrijk-avontuur. Jullie hebben al eerder dromen waargemaakt, dus dit gaat ook lukken. Neem jullie liefde voor de mensen en voor elkaar mee in jullie bagage!