Over mij

Verhalen die raken

Het vertellen van verhalen was eeuwenlang dé manier om mensen deelgenoot te maken van elkaars wijsheid, levenservaring, avonturen en stemmingen. De laatste jaren maakt de vertelkunst een opleving door. In de huidige tijd, vol prikkels en non-stop amusement, is het heerlijk om even weg te dromen bij een inspirerend verhaal en de fantasie de vrije loop te laten.

Hoe het allemaal begon

Als kind betoverden mij de elpees met sprookjes van de Efteling. De stem van de verteller nam mij mee naar een fantasiewereld. De verhalen waren ontroerend, grappig en spannend. Jaren later was ik bij een optreden van een professionele verhalenverteller. Ik was ondertussen volwassen, maar het boeide mij nog steeds. Ik heb een rijke fantasie en zijn verhalen toverden als vanzelf beelden in mijn hoofd.

Ik houd van sprookjes, mythen en sagen, maar ook van historische verhalen, zoals over mijn ‘voorvader’ Hugo de Groot, met de beroemde ontsnapping uit de boekenkist. Ik verslond vroeger ook de kinderbijbel, met mooie verhalen die een boodschap uitdragen. Ik houd ook van musical. De combinatie van een goed verhaal met toneel, muziek, zang, dans en decor vind ik magisch. Ik heb jarenlang pianoles gehad en zing in een theaterkoor. Rond mijn veertigste verjaardag heb ik met vier anderen een eigen muziektheaterprogramma geschreven en gespeeld. Dat ga ik rond mijn vijftigste verjaardag weer doen.

Toen ik vanwege een reorganisatie op mijn werk op zoek moest naar een nieuwe baan, heb ik mijn hart gevolgd en ben ik verhalenverteller geworden. Ik volgde cursussen aan de Vertel-academie in Utrecht en vergrootte mijn historische kennis over de stad ‘s-Hertogenbosch en de provincie Brabant tijdens cursussen Boschlogie. Mijn hobby’s zingen, toneelspelen én lezen komen nu goed van pas.

Mijn fascinatie

Mensen fascineren mij. Ik ontmoet allerlei markante mensen tijdens mijn werk en maak veel mee tijdens de reizen die ik samen met mijn man Nico Schoenmakers maak. Ik verdiep me graag in andere culturen en levensovertuigingen. De inspiratie voor mijn eigen verhalen haal ik uit bijzondere ontmoetingen, avonturen, levenservaring, jeugdherinneringen, geschiedenisboeken en mijn eigen fantasie. Tijdens mijn optredens breng ik een mix van bestaande, bewerkte en zelfgeschreven verhalen. Mijn voorstellingen hang ik op aan een thema.

Wat leuk dat je in je nieuwsbrief zo uitgebreid aandacht besteedt aan de publicatie in Brabeau. Veel dank daarvoor!

Wauw, wat een mooie verhalen heb je weer geschreven. Ik heb ze met plezier gelezen en naar de mooie foto’s gekeken in je nieuwsbrief. Prachtig hoor, chapeau!

Dank voor je mooie verhalen, Frederique, in deze tijd van sociale eenzaamheid. Ik hoop dat jij als verhalenverteller nog heel lang onze harten mag verwarmen!

‘Alleen in de Nacht’, wat een prachtig, ontroerend en eigenlijk ook vreselijk ervaringsverhaal van jullie in 2007 en o zo toepasselijk in deze dagen voor kerst, waarin ook Jozef en Maria zich ontheemd en alleen voelden, omdat niemand hen toeliet.

Lieve zus, ik moet bijna huilen. Of eigenlijk ik huil al. Wat een mooie nieuwsbrief. En dan eindigend met de tasjes uit Myanmar. Zo mooi opgebouwd!